facebook
menu

Neutrácejte za odpad, kupujte kvalitní, lokální jídlo bez obalu, na váhu. Berte si tolik, kolik spotřebujete. A šetřete s námi peníze i prostředí.

jídlo bez obalu, zero waste, bez odpadu, BIO, ekologie, EKO

Aktuální sortiment a ceník
novinky
Vařme v cukuletu
Přečetli jsme za Vás (mix ZW, EKO, Bea a my)
Jak zbavit domácnost zbytečných odpadů
Doporučujeme v našem okolí
 

Otvíráme bezobalový obchod v praxi

Jak na bezobalové podnikání

Bez Obalové prodejny rostou jako houby po dešti. Některé se na trhu etablují mimořádně slušně, jiné velmi záhy končí. Proč tomu tak je? Bezobalové podnikání není pro každého. Stále totiž chybí řada informací a zejména praktických tržních zkušeností, a to jak provozovatelům, tak i orgánům státní správy a kontroly. Pouštět se do těchto vod bez důkladné přípravy je hazard.

Nepřestane mě udivovat, jak málo existuje skutečně relevantních informací pro založení a rozběh podobného stále značně neobvyklého typu podnikání. Protože podnikání to skutečně je. Málokdo si může dovolit tak nákladné hobby, tedy provozovat prodejnu a netvořit přitom zisk, nevydělávat si tím minimálně na sebe. Zároveň s tím zajistit, aby podnikání neřídilo mě, ale přesně naopak. Mně osobně trvala celá ta příprava na otevření obchodu více jak rok.

Jako majitelka a provozovatelka bez obalového obchodu v Prostějově se jeho přímému rozvoji věnuji intenzivně dva roky. Prostějov není Praha. Prostějov není dokonce ani Zlín a Olomouc. Obchodu se však daří a za poslední rok existence (z celkově dvou let provozu) zdvojnásobil svůj obrat. Rozšířil nabídku z počátečních 70 na téměř 400 druhů sortimentu. Plynulý rozvoj a příliv zákazníků umožnil obchodu přestěhovat se do 2x tak velkého prostoru a rozšířit portfolio zejména regionálních dodavatelů. Obchod s neobvyklým konceptem na daném, dá se říct "neprošlápnutém" trhu jednoznačně uspěl. 

Téměř každý měsíc se na mě obrací nadšení, ekologicky smýšlející lidé, kteří by velmi rádi otevřeli svůj první bezobalový obchod. A proč ne?

Osobně mám za sebou dvacet let zkušeností v oblasti řízení firem, projektové oblasti, v řízení lidí. Také můj vzdělanostní základ se ukázal jako užitečný. Strategii řízení z Nottingham Trent University jsem u vytváření podnikatelského plánu, v marketingu a ve finančním řízení mojí malé firmy dnes už se zaměstnanci využila prakticky beze zbytku. Teorii jsem převedla do už i tak květnaté praxe. A teď jsem zde, inspirována Vašimi přáními, abych to nabyté bezobalové (téměř) všechno co potřebujete, sdílela také s Vámi. Téměř píši proto, že co region, to specifika.

Stále zvažuji formu, jakou k Vám informace dostat co nejjednodušeji a přitom dostatečně výživně. Bude to kniha? Stačí e-book? Nebo ještě lépe - webinář? Osobně mám velmi ráda osobní setkávání tváří v tvář, kdy mohu ihned reagovat na Vaše nápady. Napište mi na můj soukromý e-mail Nadymackova.Jitka@seznam.cz, jaká z forem sdílení zkušeností a pomoci by se Vám líbila nejvíc? Chcete si o tom přečíst, poslouchat z virtuálního prostoru nebo se potkat? Budu se na Vás těšit a ráda se stanu hrdou dobrou sudičkou Vašich budoucích úspěšných obchodů a obchůdků. Vaše Jitka T.N.