facebook
menu

Neutrácejte za odpad, kupujte kvalitní, lokální jídlo bez obalu, na váhu. Berte si tolik, kolik spotřebujete. A šetřete s námi peníze i prostředí.

jídlo bez obalu, zero waste, bez odpadu, BIO, ekologie, EKO

Aktuální sortiment a ceník
novinky
Vařme v cukuletu
Přečetli jsme za Vás (mix ZW, EKO, Bea a my)
Jak zbavit domácnost zbytečných odpadů
Doporučujeme v našem okolí
 

ZÁVIN ZE ŠPALDOVÉ MOUKY S MÁKEM

ZÁVIN ZE ŠPALDOVÉ MOUKY S MÁKEM20. 03. 2019

O recept a fotku se s námi podělila Alena Pospíšilová, děkujeme! O této kočce můžeme říct, že má zlaté ruce. :-)  Však posuďte sami a zkuste si někdy o víkendu udělat čas na závinový skvost, naducaný vápníkem, jako málo co....

 

 

Na těsto:

300 g špaldové mouky + na pomoučení

100 ml másla + 50 ml kokosového oleje (do těsta dáme 2 PL! Zbytek je na potírání)

1 celé vejce (z farmy)

1 žloutek (z farmářského vejce)

1/2 lžičky himalájské soli

1 PL jablečného octa

120 ml vlažné vody

Na náplň:

220g mletého máku

200 ml rýžového mléka

50g třtinového cukru

60g javorového sirupu

 

Postup - náplň:

Mléko svaříme s cukrem a mákem. Odstavíme a přilijeme javorový sirup. Dáme vychladnout a pak plníme do závinu.

 

Postup - těsto:

Rozpustíme si máslo s kokosovým olejem a necháme vychladnout. Do mouky přidáváme postupně všechny ingredience. Těsto vypracujeme, nesmí se lepit, má být krásně vláčné a lehce se s ním má pracovat. Necháme odpočinout cca 20 minut v teple. Řádně posypeme pracovní plochu moukou, bude potřeba opravdu velké plochy, nejlíp stůl :-) .

Ze začátku si můžeme těsto rozválet. Později jej začneme lehce od středu vytahovat ven. Těsto by mělo být téměř průhledné – slaboulinké. Mělo by být přes něj vidět, cca 1mm. Pokud se do něj udělá díra, nic se neděje, stejně se zamotá. Hotové vytažené těsto potřeme rozpuštěným tukem. A skládáme: vezmeme jednu stranu těsta a přeložíme napůl. Opět potřeme. Opět si vezmeme delší stranu těsta a zase přeložíme a potřeme - a do třetice stejně tak. Nyní začneme plnit připravenou makovou náplní. Velmi opatrně srolujeme do podoby závinu a dáme na pekáč. Konce zahneme dolů a zase potřeme tukem. Pečeme dozlatova na 180°C cca 35-40 minut podle trouby.