O recept a fotku se s námi podělila Alena Pospíšilová, děkujeme! O této kočce můžeme říct, že má zlaté ruce. :-) Však posuďte sami a zkuste si někdy o víkendu udělat čas na závinový skvost, naducaný vápníkem, jako málo co....
Na těsto:
300 g špaldové mouky + na pomoučení
100 ml másla + 50 ml kokosového oleje (do těsta dáme 2 PL! Zbytek je na potírání)
1 celé vejce (z farmy)
1 žloutek (z farmářského vejce)
1/2 lžičky himalájské soli
1 PL jablečného octa
120 ml vlažné vody
Na náplň:
220g mletého máku
200 ml rýžového mléka
50g třtinového cukru
60g javorového sirupu
Postup - náplň:
Mléko svaříme s cukrem a mákem. Odstavíme a přilijeme javorový sirup. Dáme vychladnout a pak plníme do závinu.
Postup - těsto:
Rozpustíme si máslo s kokosovým olejem a necháme vychladnout. Do mouky přidáváme postupně všechny ingredience. Těsto vypracujeme, nesmí se lepit, má být krásně vláčné a lehce se s ním má pracovat. Necháme odpočinout cca 20 minut v teple. Řádně posypeme pracovní plochu moukou, bude potřeba opravdu velké plochy, nejlíp stůl :-) .
Ze začátku si můžeme těsto rozválet. Později jej začneme lehce od středu vytahovat ven. Těsto by mělo být téměř průhledné – slaboulinké. Mělo by být přes něj vidět, cca 1mm. Pokud se do něj udělá díra, nic se neděje, stejně se zamotá. Hotové vytažené těsto potřeme rozpuštěným tukem. A skládáme: vezmeme jednu stranu těsta a přeložíme napůl. Opět potřeme. Opět si vezmeme delší stranu těsta a zase přeložíme a potřeme - a do třetice stejně tak. Nyní začneme plnit připravenou makovou náplní. Velmi opatrně srolujeme do podoby závinu a dáme na pekáč. Konce zahneme dolů a zase potřeme tukem. Pečeme dozlatova na 180°C cca 35-40 minut podle trouby.