facebook
menu

Neutrácejte za odpad, kupujte kvalitní, lokální jídlo bez obalu, na váhu. Berte si tolik, kolik spotřebujete. A šetřete s námi peníze i prostředí.

jídlo bez obalu, zero waste, bez odpadu, BIO, ekologie, EKO

Aktuální sortiment a ceník
novinky
Vařme v cukuletu
Přečetli jsme za Vás (mix ZW, EKO, Bea a my)
Jak zbavit domácnost zbytečných odpadů
Doporučujeme v našem okolí
 

Sušenky z ovesných vloček

Sušenky z ovesných vloček28. 08. 2019

OVESNÁ SUŠENKA, to je rozhodně jiný level, než jen tak zalít vločky mlékem. Krásně zasytí, dodá energii a navíc i lahodně chutná. Hodí se ke kávince, k čaji, nebo jen tak na výlet do přírody v krabičce.

Není to jen tak obyčejná sušenka. Má kouzelnou moc. Ráno Vás okouzlí svojí energií. Okouzlí Vás však také odpoledne v práci jako milé povzbuzení. Okouzlí Vás klidně i večer, kdy u ní a knížky krásně zrelaxujete.

Z čerstvě umletých vloček z našeho Bez Obalu v srdci Hané jsou tyto sušenky jednoduše TOP. Příprava sušenek je snadná jako lusk. Zvládne je vyrobit i dítě, cca od 4 let věku. Jen pozor, trouba na 150 st. C je tak trochu žhavá hračka. Pojďme tedy raději na recept. Je hrnko-lžícový, ten se bude líbit.

Recept:

1 hrnek ovesných vloček,
1 hrnek špaldové mouky (lze nahradit běžnou hladkou),
½ hrnku třtinového cukru,
½ hrnku drcených ořechů (vlašáky, pekany nebo lískáče),
130 g másla (jednoduše polovina obvyklého másla...)
3 lžíce medu,
2 lžíce horké vody,
1 a ½ lžičky jedlé sody,
špetka skořice,
troška vanilk. cukru (skořice a vanilka dle vlastní chuti),
4 lžíce rozdrcených semínek (volitelně sezam, len, slunečnice, mák).

TIP: semínka skvěle drtí malý elektrický mlýnek na kávu.

POSTUP: v míse smíchat vločky, mouku, cukr, ořechy (+ dle chuti skořice, vanilk.cukr.). Necháme mírně rozpustit máslo, v něm rozpustíme med. Ve 2 lžících horké vody promícháme sodu a vlijeme k máslu. Celé to přidáme k suché vločkové směsi. Fest promícháme.
Troubu rozehřejeme na 150 st.C. Klademe malé hromádky, s mírným rozestupem, na plech, vystlaný pečicím papírem (dělala jsem v mokrých dlaních kuličky a na plechu stlačila lžící, pěkně držely). Pečeme 20 minut do zlatohněda, méně je v tomto případě více více. Vytahujeme, když pevně drží a zlátnou. Skladujeme v uzavíratelné sklenici, zůstanou pak krásně křupavé.

Inspirace nespadla shůry, ale po dlouhém pátrání po té nejlepší sušence přišla z kitchenette.cz (mírně upraveno).