facebook
menu

Neutrácejte za odpad, kupujte kvalitní, lokální jídlo bez obalu, na váhu. Berte si tolik, kolik spotřebujete. A šetřete s námi peníze i prostředí.

jídlo bez obalu, zero waste, bez odpadu, BIO, ekologie, EKO

Aktuální sortiment a ceník
novinky
Vařme v cukuletu
Přečetli jsme za Vás (mix ZW, EKO, Bea a my)
Jak zbavit domácnost zbytečných odpadů
Doporučujeme v našem okolí
 

CIZRNA NA PAPRICE

CIZRNA NA PAPRICE20. 03. 2019

Inspirováno novou Biokuchařkou od Hanky Zemanové. Strašně dobrá, strašně zdravá, tato cizrna neboli římský hrách. Luštěnin se obecně jí hodně málo, přitom jsou levné, dostupné a celkově úplně úžasné!

 

 

 

 

 

  • 200 g cizrny,
  • 2 lžíce GHÍ másla (nebo olivový olej a lžíce másla),
  • 2 cibule na jemno (cca 200 g),
  • 1 lžíce sladké papriky,
  • 1 lžička soli,
  • 400 ml vody nebo vývaru ze zeleniny,
  • pár kapek citr. šťávy 
  • ke zjemnění 50 ml smetany,
  • 1 větší pórek, krájený našikmo.

Cizrnu den předem namočit, druhý den slít, cizrnu poté vařit ideálně v tlakáči 30 min. v nové vodě (bude jemná a krémovitá). Na pánvičce orestovat na ghí másle dozlatova cibulku. Na závěr restování přidat sladk. papríku a sůl, HNED přilít 400 ml vody nebo zelenin.vývaru spolu s polovinou vařené cizrny. Vařit dvě minuty, poté vše rozmixovat ponorným mixérem na jemnou omáčku. Kdo chce mít zcela hladký krém, propasíruje ještě přes síto. Do omáčky nyní přidat nerozmixovanou cizrnu, dochutit solí, pár kapkami citr.šťávy, smetanou, už jen minutku prohřát, už nevařit. Hotovo. Pórek, nakrájený šikmo, chvíli vařit v páře, Schladit jej a s omáčkou promíchat až těsně před podáváním.