facebook
menu

Neutrácejte za odpad, kupujte kvalitní, lokální jídlo bez obalu, na váhu. Berte si tolik, kolik spotřebujete. A šetřete s námi peníze i prostředí.

jídlo bez obalu, zero waste, bez odpadu, BIO, ekologie, EKO

Aktuální sortiment a ceník
novinky
Vařme v cukuletu
Přečetli jsme za Vás (mix ZW, EKO, Bea a my)
Jak zbavit domácnost zbytečných odpadů
Doporučujeme v našem okolí
 

BOHATÁ LUŠTĚNINOVÁ POLÉVKA

BOHATÁ LUŠTĚNINOVÁ POLÉVKA01. 04. 2019

Luštěniny jsou levnou a dostupnou potravinou. Při dobrém zpracování přináší tělu nemálo benefitů, proto je dobré je zařazovat do jídelníčku pravidelně a často.

Jednoduchou polévku z luštěnin zvládne úplně každý. Sytící polévka, ve které se nešetří ani na množství surovin, ani na pestrosti klidně nahradí i večeři. Krásně zasytí čtyři jedlíky. Za hodinu je uvařeno a také s velkou pravděpodobností i zkonzumováno, takže vymalováno laughing

 
 
 
Recept:
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 2 střední mrkve
  • 200 g cizrny neboli římského hrachu
  • 100 g zeleného sušeného hrášku (lze i žlutý)
  • 100 g červené čočky, sloužící na zahuštění
  • 4 stroužky česneku
  • 4 bobkové listy (stahují nadýmavé látky)
  • 2 pol.lžíce lahůdkového droždí (slouží na chuť)
  • lžička bio kečupu (není podmínka, ale slouží na chuť)
  • sůl, pepř dle zvyku
 
Postup:
Cizrnu a hrách namočte den předem, před jejich dalším použitím vodu slijte.
V kastrolu zpěňte na másle cibulku na kostičky, přihoďte mrkev na kolečka a na závěr i česnek na plátky - poté hned stáhněte plamen, ať česnek nezhořkne. Přilijte litr vody a přihoďte bobkový list. Nechejte pod pokličkou probublávat cca 15 minut. Zároveň, do vedlejšího hrnce dejte do studené vody cizrnu a hrášek, co jste slili. Uveďte do varu a vařte mírně také cca 15 minut minut, opět s pár bobkovými listy. Poté opět slijte vodu pryč. Tímto dvojím slitím (a listem) jste odstranili nadýmavé látky a z luštěnin získáte už jen blahodárný přínos.  Nakonec tedy vložíte uvařené luštěniny do polévky, přisypete předem nenamáčenou červenou čočku (mimořádně rychle se vaří i rozpadá, polévku zahustí), osolíte, opepříte, přisypete lahůdkové droždí, lžíci kečupu (oboje slouží jako náhrada za nežádoucí glutamáty), promícháte a do 5 minut vypínáte hrnec plný výborné husté polévky. Nasypte do ní čerstvé listy petrželky nebo listy celeru či zelenou nať z cibule.
Kdo je velký jedlík, přikusuje nejlépe plátky kvasového žitného chleba. Dobrou chuť !