Recept:
- 2 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 2 střední mrkve
- 200 g cizrny neboli římského hrachu
- 100 g zeleného sušeného hrášku (lze i žlutý)
- 100 g červené čočky, sloužící na zahuštění
- 4 stroužky česneku
- 4 bobkové listy (stahují nadýmavé látky)
- 2 pol.lžíce lahůdkového droždí (slouží na chuť)
- lžička bio kečupu (není podmínka, ale slouží na chuť)
- sůl, pepř dle zvyku
Postup:
Cizrnu a hrách namočte den předem, před jejich dalším použitím vodu slijte.
V kastrolu zpěňte na másle cibulku na kostičky, přihoďte mrkev na kolečka a na závěr i česnek na plátky - poté hned stáhněte plamen, ať česnek nezhořkne. Přilijte litr vody a přihoďte bobkový list. Nechejte pod pokličkou probublávat cca 15 minut. Zároveň, do vedlejšího hrnce dejte do studené vody cizrnu a hrášek, co jste slili. Uveďte do varu a vařte mírně také cca 15 minut minut, opět s pár bobkovými listy. Poté opět slijte vodu pryč. Tímto dvojím slitím (a listem) jste odstranili nadýmavé látky a z luštěnin získáte už jen blahodárný přínos. Nakonec tedy vložíte uvařené luštěniny do polévky, přisypete předem nenamáčenou červenou čočku (mimořádně rychle se vaří i rozpadá, polévku zahustí), osolíte, opepříte, přisypete lahůdkové droždí, lžíci kečupu (oboje slouží jako náhrada za nežádoucí glutamáty), promícháte a do 5 minut vypínáte hrnec plný výborné husté polévky. Nasypte do ní čerstvé listy petrželky nebo listy celeru či zelenou nať z cibule.
Kdo je velký jedlík, přikusuje nejlépe plátky kvasového žitného chleba. Dobrou chuť !
inspirace volně z: https://fresh.iprima.cz/recepty/bohata-lusteninova-polevka-0