facebook
menu

Neutrácejte za odpad, kupujte kvalitní, lokální jídlo bez obalu, na váhu. Berte si tolik, kolik spotřebujete. A šetřete s námi peníze i prostředí.

jídlo bez obalu, zero waste, bez odpadu, BIO, ekologie, EKO

Aktuální sortiment a ceník
novinky
Vařme v cukuletu
Přečetli jsme za Vás (mix ZW, EKO, Bea a my)
Jak zbavit domácnost zbytečných odpadů
Doporučujeme v našem okolí
 

Domácnost bez odpadu autorky Bei Johnson

Domácnost bez odpadu autorky Bei Johnson18. 05. 2019

Citace: JOHNSON, Béa. Domácnost bez odpadu: jak si zásadně zjednodušit život snížením produkce odpadu. 3. vydání. Přeložil Viktor JUREK. Praha: PeopleComm, 2018. ISBN 978-80-87917-43-5.

V předmluvě knihy nakladatel popisuje, jak dlouho nemohl uvěřit tomu, jak ohromné je množství synteticky vyrobených chemických látek, které se dnes běžně používají v průmyslu, aniž by někdo detailně zkoumal jejich vliv na lidské zdraví. Doslova uvádí, jak šokován pozoroval, kolik lidí se věnuje práci, k níž nemají vztah, aby si mohli koupit věci, které nepotřebují, kterými se pak následně snaží udělat dojem na ty, jimiž opovrhují. Došlo mu, že být znamená v dnešním světě na prvním místě mít. Mít víc znamená být víc. Poté narazil na Beu. Knihu přečetl s jeho ženou jedním dechem. Shodli se v tom, že konečně někdo popsal, jak si zjednodušit život tím, že zminimalizuje odpad, který je produkován v domácnosti. Bea napsala v podstatě příručku, dokonale mapující všechny základní oblasti fungování domova. Příručku, podle níž je možné od základu přebudovat svůj život.

Úryvky z knihy k zamyšlení:

Bea Johnson: „Docházejí přírodní zdroje, ale my stále kupujeme ropné produkty. Ekonomika je v krizi, ale my stále kupujeme zahraniční výrobky. Naše zdraví se obecně zhoršuje, ale my stále otravujeme svá těla jídlem plným konzervantů a chemikálií a v domácnosti používáme toxické produkty. Tím, že budeme podporovat určité praktiky výroby a vytvářet pro ně poptávku, bude to, co spotřebováváme, přímo ovlivňovat naše životní prostředí, ekonomiku i naše zdraví. Jinými slovy, při každém nákupu dáváme svůj hlas určitému přístupu výrobců a naše každodenní rozhodnutí mají dalekosáhlé dopady. Je na nás, jestli se rozhodneme naší společnosti a planetě škodit nebo pomáhat.“

„Omezení objemu odpadu, který produkuje vaše domácnost, je poměrně snadné. Stačí se řídit pěti jednoduchými zásadami: zamítnout co nepotřebujeme, zredukovat co potřebujeme, zužitkovat co spotřebováváme, zrecyklovat, co nemůžeme zamítnout, zredukovat ani dál zužitkovat, a nakonec zkompostovat zbytek.

Několik tipů z knihy Domácnost bez odpadu:

 O módě a oblékání

 Módní průmysl je typickým příkladem činnosti, která nespotřebovává zdroje proto, aby uspokojovala potřeby, ale naopak vyvolávala nespokojenost s tím, co lidé mají. V podstatě se snaží o to, aby co nejrychleji zastarávaly její vlastní produkty, které jsou z hlediska funkce stále naprosto v pořádku. (Ezra Mishan, anglický ekonom, cit. V knize Less Is More).

 Tipy:

  • Pokud je vaše dříve trendy oblečení už natolik demodé, že si v něm už nedovolíte vyjít, prodejte ho nebo darujte či vyměňte. Možná někomu uděláte radost.
  • Trendy a styl se mohou vzájemně ovlivňovat, ale není to jedno a totéž. Móda ve smyslu trendů je skutečně pomíjivá, drahá a ekologicky destruktivní, ale móda ve smyslu stylu je dostupná každému a jediným omezením je kreativita a odvaha. Plná skříň neznamená stylové oblékání.
  • Více opotřebované kusy oblečení použijte na hadry, darujte útulkům, autoservisům. Starými silonkami se například skvěle leští boty.
  • Neobávejte se oblečení z druhé ruky. Zatímco nové oblečení vždy znamená nejistotu v tom, jak se bude chovat při pravidelném nošení (žmolkování, pouštění barvy a chlupů), použité už touto zátěžovou zkouškou prošlo a tak poznáte jeho kvalitu. Navíc už je zbaveno většiny chemie.
  • Vyhněte se spontánním nákupům oblečení nebo nakupování pro zábavu. Stanovte si konkrétní měsíc v roce, určený pro nakupování na danou sezónu.
  • Přeorganizujte šatník, změna umístění jednotlivých kousků vás může upozornit na potenciál málo nošených kousků.
  • Doplňte oblečení šálou od dětí nebo šperkem. Dozdobte starší boty barevnými šňůrkami nebo aplikacemi. Vrstvěte, přetvářejte, hledejte nové barevné kombinace.

Péče o domácnost

Bea píše, že celé roky nás spousta marketingových kampaní přesvědčuje, že pro každou věc potřebujeme speciální produkt, a tím nám péči o domácnost neuvěřitelně komplikuje. Celá desetiletí si lidé plní police svých koupelen, spíží, kuchyňských skříněk a regálů drahými a většinou toxickými produkty, a přitom zapomínají na zázračnou zbraň našich babiček. Toto jednoduché, levné a netoxické řešení je vhodné pročištění většiny povrchů, pro dezinfekci, pro boj s pachy i mastnotou. Dokáže odstranit vodní kámen, usazeniny od mýdla i plísně. Poradí si se skvrnami i lepkavými zbytky. Změkčuje prádlo a oživuje barvy. Ze zahrady umí vyhnat škůdce i plevel. Jde o obyčejný ocet. Jak na základní čisticí prostředek z octa? V láhvi s rozprašovačem smíchejte 1 hrnek vody a čtvrt hrnku octa. Chcete-li zlepšit vůni, dejte do něj na pár týdnů marinovat kůru z citrusových plodů. Bea Johnson uvádí několik příkladů využití.

  • Při čištění podlahy mopem na mop stačí nastříkat trochu základního čisticího prostředku z octa a vytírat.
  • Odpady vyčistíte tak, že je nejprve protáhnete zvonem. Poté nasypete čtvrt hrnku jedlé sody a zalejete půl hrnkem silného octa. Až směs přestane pěnit, propláchněte horkou vodou.
  • Na čištění WC mísy mísu nejprve vystříkejte neředěným octem. Nechejte působit, poté vydrhněte štětkou. Odolné usazeniny po vystříkání neředěným octem ještě posypejte sodou.
  • Herbicid? Stačí plevel postříkat neředěným octem.
  • Sprchovou hlavici nechejte ponořenou přes noc v octové lázni. Ocet také vyčistí vnitřek váz.
  • Přidáte-li k řezaným květinám do vody lžičku octa a lžičku cukru, vydrží mnohem déle
  • Hadřík s trochou neředěného octa krásně vyčistí ze zdi čmáranice od propisky, tužky nebo pastelek.
  • Octem oživíte a vydesinfikujete také čalounění. Nastříkejte trochu základního čisticího prostředku na hadřík, přetřete čalounění pro neutralizaci pachů, odstranění povrchové špíny a oživení barev.

Kniha Bei Johnson obsahuje řadu dalších rad a tipů na bezodpadovou domácnost a tím i ozdravění životního stylu rodiny ve všech jejích sférách.

 Několik zajímavostí z knihy bych ráda uzavřena tímto citátem Bei Johnson:

„Dnes je pro nás vedení domácnosti bez odpadu pohoda. Všichni čtyři jsme si do naší každodenní rutiny zavedli určité praktiky, které nám umožňují naplno si užívat toho, co tento způsob života nabízí, kromě těch zřejmých ekologických aspektů, jež s sebou přinášejí dobrý pocit, že člověk něco dělá pro sebe i planetu. Po zavedení ekologičtějších alternativ jsme si všimli zásadních pozitivních změn v našem životě, podstatného zlepšení našeho zdraví a také velkých úspor času a peněz. Zjistili jsme, že když se domácnost zbaví odpadů, neztrácí tím, ale naopak získává. Kromě jiných věcí také pocit, že tento životní styl má význam a smysl. Můj život se od základů změnil. Přestala jsem se soustřeďovat na věci a začala vnímat zážitky, přestala jsem se změnám bránit a začala je přijímat.“

 (pozn.: Máte zájem dozvědět se o tematice více? Vstupte do části Naše Zero Waste akce anebo dál sledujte naše tipy v Přečetli jsme za Vás a na FCB Bez Obalu v srdci Hané)