facebook
menu

Neutrácejte za odpad, kupujte kvalitní, lokální jídlo bez obalu, na váhu. Berte si tolik, kolik spotřebujete. A šetřete s námi peníze i prostředí.

jídlo bez obalu, zero waste, bez odpadu, BIO, ekologie, EKO

Aktuální sortiment a ceník
novinky
Vařme v cukuletu
Přečetli jsme za Vás (mix ZW, EKO, Bea a my)
Jak zbavit domácnost zbytečných odpadů
Doporučujeme v našem okolí
 

POHANKOVÝ SÝROVÝ KOLÁČ

POHANKOVÝ SÝROVÝ KOLÁČ20. 03. 2019

Toto rozhodně není pizza! Nejsme v Itálii, jsme na krásné a úrodné Moravě, kde se opět začala pěstovat pohanka. U Frenštátu pod Radhoštěm, v malebném údolíčku, leží Pohankový mlýn rodiny Šmajstrlových. Recept na koláč je inspirován právě jejich knihou Pohanka ve mlýně. Koláč je skutečně KOLÁČ, přitom velmi sytý s řadou benefitů (pohanka = rutin = cévy, pamatujete?). Nahoru dejte nejmilovanější sýr a máte lahodu, nad kterou mlaskne nejeden zmlsaný domácí jazýček. :-)

 

 

  • 200 g polohr.mouky,
  • 100 g hladké pohankové bílé m.,
  • 3/4 čaj.lžičky soli,
  • 20 g tuku,
  • 20 g droždí,
  • 2 dcl mléka zředěného s vodou,
  • oregano,
  • bazalka,
  • různé druhy sýrů.

Postup: na vál prosít mouku se solí, do důlečku změklý tuk a kvásek. Prohněteme na hladké vláčné těsto, nechat v teple vykynout. Poté si vytvarovat dle plechu (nebo i do kulata jako pizzu). Na vymaštěný plech těsto, potřít malou vrstvou kečupu. Zatím bez sýra předpéct 15 min. na 180 st. Poté posypat sýrem (lze různé, eidam, uzený sýr a nivu) a dopéct cca 10 min