Toto rozhodně není pizza! Nejsme v Itálii, jsme na krásné a úrodné Moravě, kde se opět začala pěstovat pohanka. U Frenštátu pod Radhoštěm, v malebném údolíčku, leží Pohankový mlýn rodiny Šmajstrlových. Recept na koláč je inspirován právě jejich knihou Pohanka ve mlýně. Koláč je skutečně KOLÁČ, přitom velmi sytý s řadou benefitů (pohanka = rutin = cévy, pamatujete?). Nahoru dejte nejmilovanější sýr a máte lahodu, nad kterou mlaskne nejeden zmlsaný domácí jazýček. :-)
200 g polohr.mouky,
100 g hladké pohankové bílé m.,
3/4 čaj.lžičky soli,
20 g tuku,
20 g droždí,
2 dcl mléka zředěného s vodou,
oregano,
bazalka,
různé druhy sýrů.
Postup: na vál prosít mouku se solí, do důlečku změklý tuk a kvásek. Prohněteme na hladké vláčné těsto, nechat v teple vykynout. Poté si vytvarovat dle plechu (nebo i do kulata jako pizzu). Na vymaštěný plech těsto, potřít malou vrstvou kečupu. Zatím bez sýra předpéct 15 min. na 180 st. Poté posypat sýrem (lze různé, eidam, uzený sýr a nivu) a dopéct cca 10 min